מבוא: כאבי ברכיים על רקע המפרק הפטלו-פמורלי. הגדרה:
המפרק הפטלו – פמורלי מערב בתוכו את עצם הפיקה ועצם הירך (הפמור). בנוסף למפרק עצמו, קיימים מסביבו מערכת שרירית וכן רקמות רכות.
כאבי ברכיים מסוג Patella-femoral הם כאבים שמקורם מהמפרק או ממבנים שקשורים למפרק. היום הגישה הרווחת ממחקרים לגבי כאבי ברכיים מסוג זה היא שהכאבים לא נובעים רק מהשחיקה שיש בין הפיקה לעצם הירך, אלא גם למרכיבים של הרקמות הרכות מסביב .
שם נוסף לכאבי ברכיים מסוג Patella-femoral הוא "anterior knee pain" מהסיבה הפשוטה שמיקום הכאב הוא בדרך כלל קדמי וכאשר מטופל מדווח על הכאב הוא נוהג לחבוק את קדמת הברך ומציין שזה בדיוק הכאב
תסמינים ותחושות המטופל בכאבי ברכיים מסוג Patella-femoral
- כאבים באזור הקדמי של הברך, לרוב ידווחו ככאבים עמומים.
- כאבי ברכיים במהלך הפעילות הגופנית ואחריה (לדוגמא, הליכה או ריצה).
- כאבי ברכיים במדרגות (בעיקר ירידה), עליות וריצה במשטחים משתנים.
- "סימן הקולנוע" (Movie-goer's knee) – כאבי ברכיים בישיבה ממושכת (בית-קולנוע היא דוגמא למצב שבו האדם נמצא בישיבה ממושכת) .
- לעתים תחושה של חוסר יציבות בברך, קליקים וקנאקים.
גורמים לכאבי ברכיים מסוג Patello-femoral
קיימות מספר סיבות בגינן יש כאבי ברכיים מסוג ב-Patello-femoral:
1. בעיה ביומכנית – Biomechanical Problems
2. בעיה שרירית – Muscular Dysfunction
כאבי ברכיים על רקע בעיה ביומכנית
כאבי ברכיים מסוג זה למעשה אינם נובעים דווקא מחוסר איזון סביב הברך עצמה אלא בשל חוסר איזון כללי של הגפה התחתונה. לדוגמא, אם עצם הירך נוטה להסתובב פנימה בשל חולשה של שרירי האגן, יהיה עומס על הרך מה שיגרום להחמרה בכאבי הברכיים.
דוגמא נוספת, מנח לקוי בכף הרגל (לדוגמא, קריסה פנימית של כף הרגל- פלטפוס) עלול לגרום לסיבוב פנימי של עצם השוק ומכאן לשינוי בכוחות מסביב לברך ולשחיקה של המפרק ומכאן החמרה בכאבים.
תפקיד הפיזיותרפיס הוא לבדוק ולהעריך מה גורם מבחינה ביומכנית לכוחות העומס המופעלים על הברך ומכאן לכאבי הברכיים.
כאבי ברכיים על רקע בעיה שרירית
כאבי ברכיים הקשורים לבעיה שרירית בדרך כלל נובעים מאיזון לקוי של שריר הארבע ראשי (quadriceps ), דבר הגורם לשינוי במסלול של הפיקה ביחד לעצם הירך (mal-tracking של ה-(patella. כלומר, במקום שהפיקה תהיה במקום
המרכזי שלה היא סוטה הצידה ואז היא נפגשת עם הצד הצדי של הירך ומכאן גורמת לשחיקה ולכאבים בברך.
טיפול בכאבי ברכיים על רקע שחיקה של המפרק הפטלו-פמורלי
הטיפול בכאבי ברכיים צריך לכלול גם טיפול באזור מפרק הברך ובחוסר האיזון שמסביב לברך. עם זאת, חשוב מאד בטיפול גם להתייחס ליציבה של האדם, לחוסר איזון באגן, למנח כפות הרגליים ובכלל לאפשרות שחלק מהכאבים עלולים להיות מושלכים ממפרקים סמוכים או אף מהגב.
הטיפול יכלול את הדברים הבאים:
- מוביליזציות למפרק הברך ומפרק הפיקה לשחרור הכאב ברך והדלקת ולשיפור התנועתיות של הפיקה.
- עיסוי עמוק לרקמות המתוחות בצד הברך בדרך כלל לשחרור תנועתיות הפיקה.
- חבישות (Taping) שונות למפרק הברך, להורדת עומס למפרק – טייפ אשר יתמוך במפרק ובמידת הצורך יתאם את מנח המפרק מתוך מטרה להורדת עומסים.
- טיפולים אלקטרו-תרפיים ואולטראסאונד.
- הידרותרפיה ותרגול במים לשיפור תנועתיות הברך ולחיזוק השרירים ללא עומס של מפרק הברך.
- תרגילים לחיזוק שרירי הליבה, מייצבי האגן (המשמעותיים ליציבות הברך), מייצבי הברך ומייצבי הקרסול.
- מגני ברכיים (Knee Sleeves & Brace) – נתון במחלוקת, לחלק זה מתאים ולחלק לא. מונע רק תזוזה לטרלית בעוד שתנועת הפיקה מורכבת. ברוב המקרים – זה נותן תחושה טובה ופרופריוספציה, אך אינו בא במקום ביצוע תרגילים.
- מדרסים יעילים מאוד – לא רק במגוון בעיות בגב התחתון, אלא גם בבעיות של PFPכאבי ברכיים על רקע שחיקה של המפרק הפטלו-פמורלי (PFP).
- מחקרים רבים נערכו והראו שככל שמשקל הגוף גדול יותר כך יש יותר לחץ על הברכיים. לכן התייחסות להורדת המשקל מאד משמעותית.
- טיפול תרופתי – מחקרים הראו של-NASID's השפעה מועטה בהרגעת PFP אקוטי.
- טיפול ניתוחי מול שמרני – מחקרים הראו כי טיפול ניתוחי – ארטרוסקופיה בשילוב עם פיזיותרפיה לא הראה שום אפקט נוסף על פני טיפול פיזיותרפי בלבד. לכן, הטיפל ב-PFP הוא לרוב לא ניתוחי.
לסיכום,
טיפול נכון ויעיל להורדת כאבי ברכיים צריך לכלול הסתכלות הוליסטית וכללית גם על מפרק הברך וגם על הביומכאניקה והיציבה הכללית של האדם. טיפול נכון לא רק יוריד את כאבי הברכיים והדלקת אלא גם יתרום למניעת הישנות הכאבים בעתיד.
- מידע נוסף על טיפול בכאבי ברכיים