רוב האנשים רואים בתקופת החגים את הסיבה להשמנה שלהם… לא ברור כל כך מדוע. החגים עצמם הנמשכים כמעט חודש שלם חלים על מספר ימים מצומצם, וזה כולל את יום כיפור שהוא יום צום..מדוע אם כך משמינים??
הסיבה נעוצה באירוח רב, באוכל עשיר בהרבה מהרגיל, בכמויות לא רגילות שרוב האנשים אוכלים, בחוסר פעילות שמלווה את כל המפגשים החברתיים והמשפחתיים הללו, באוכל מסורתי ש"אי אפשר לוותר עליו" ואוכלים אותו רק פעם או פעמיים בשנה… וכד'
כל מבחר הסיבות הללו שאני שומעת כל חג, הן יפות וטובות. הבעיה נעוצה במקום האישי של כל אחד: אם הנושא חשוב לך, מדוע להרפות ולהזיק בתקופת החגים ולא לשמור על אכילה נכונה, אפילו כאשר אפשר לעבור אותם בקלות וללא נזק כזה שהורס את כל מה שעשיתם בחודשים הקודמים לחגים???
וכך, מבלים בני עמינו היקרים את הקיץ במאמצי הרזיה, ואת חודש ספטמבר במאמצי השמנה…
קיבצתי לכם כמה חוקים פשוטים של אכילה נכונה שיקלו את ההתמודדות עם ימי החג, ויקטינו את הנזק העולה מהם:
- אל תגיעו רעבים לארוחת החג– כולם יודעים מתי מקובל לאכול אצלם במשפחה. יש מאחרים ויש מקדימים.. כל אחד יודע באיזה שעה הוא נהיה רעב. אין סיבה ממשית לצום עד לארוחה ולהגיע ממש רעב. אכלו משהו קטן באמצע. סלט, חביתה, פרוסת לחם או מנה קטנה אחרת שתעזור לכם להגיע שפויים, רגועים ובשליטה..
- אל תגיעו עייפים מידי לארוחה – אולי יפליא אתכם, אבל עייפות, אנחנו שוברים באכילה… למרות שכאשר הגוף עייף האוכל מרדים אותו יותר, בשלבי האירוח הראשונים, נשנוש מפה ושם שומר אותנו עירנים. כך ממלאים את הבטן יותר מידי, ולא בצורה מבוקרת ונכונה. לכן, תכננו את זמנכם כך, שבין כל ההכנות, תמצאו גם זמן לנוח קצת, לנמנם, ולאגור כוחות לקראת מפגש הערב.
- אל תאכלו לחם בארוחה – השולחן יהיה מלא ועמוס באוכל. כל הדברים הכי הכי שכל משפחה רגילה ואוהבת לאכול בחג. אין סיבה אמיתית להכניס לחם או חלה או לחמניות לארוחה כזו. הלחם רק ינפח אתכם ויהווה גורם תוסס במערכת. תהנו מהאוכל, תשמרו לחם לימות השבוע.
- ותרו על שתייה ממותקת – על הרבה שולחנות חג מונח יין, זה בסדר לשתות יין ומים. התוספת של מיצים, אינה ממש הכרחית. איכלו בנחת, הזרקות הסוכר האלו שבאות מהמיצים ממש משמינות ומנפחות, אין בהן צורך. אוכל טוב, ומים בין לבין בהחלט לא יורידו מההנאה שלכם, אבל יורידו מהקלוריות…
- מה במנה העיקרית? – ברוב הבתים המנה העיקרית מגיעה צורות ביחד: כמה סוגי בשר, כמה תוספות והמון סלטים. אל תאכלו מ ה כ ל. בחרו לכם סוג בשר אחד, תוספת אחת, והירקות אפשר ללא הגבלה, בתנאי שלא כל הסלטים מלאים בשמן, מיונז ועוד שומנים מיותרים. בחרו את מה שהכי טעים ונכון עבורכם, ואל תעמיסו את הצלחת יותר מידי. מידתיות וצניעות בבחירה ולא עיניים גדולות ישרתו אתכם נפלא וגם תהנו.
- מתי אתם מרגישים שבעים? – תמיד אוכלים הרבה מידי ומהר מידי. אם תאכלו לאט, תלעסו ותתענגו על כל ביס, תניחו את הסכו"ם בצד בין ביס לביס, תגיעו לשובע נכון. שימו לב לתחושה הזו. זה הסימן שצריך להפסיק לאכול. אם תקשיבו לזה ותגיבו…ניצחתם. ניצחתם את הגרגרנות, את התאווה ואת חוסר השליטה.
- לא חייבים להוריד במשקל – בתקופה הזו, אל תשפטו את עצמכם קשה. גם אם שמרתם על אותו משקל ולא רזיתם, זה טוב. הכי חשוב שלא תתאכזבו מעליה במשקל. עליה, תהיה ממש מיותרת ולא חובה. נסו לשמור על הקיים, כדי שתוכלו להמשיך מאותה נקודה אחר כך.
הכתבה באדיבות ציפי בר,T.O.M, D.H.D מרצה ומטפלת בתזונה אינטגרטיבית-הוליסטית וסינית